
Vidgade vyer
Kursen Vidgade vyer vänder sig till dig som är dagledig eller pensionär och vill förgylla din vardag med intressanta kurser. Alla våra lektioner utgår från deltagarnas erfarenheter och intresseområden, vilket är ett av folkhögskolans viktigaste kännetecken. Vidgade vyer är en mötesplats för människor med olika bakgrund, erfarenheter och intressen – här lär vi av varandra.
Att lära för livet, ta del av andras erfarenheter, vara öppen för nya tankar och att vara en del av en gemenskap är hälsofrämjande både för kropp och själ. Med ett öppet sinne kommer du att få lära känna många intressanta människor. Tillsammans skapar vi en mötesplats där alla är välkomna!
Vi erbjuder ett stort och varierat kursutbud på Vidgade vyer – för närvarande har vi 45 valbara kurser, både på plats och på distans. Några exempel på kurser vi ger är språkkurser i engelska, franska, italienska, spanska och tyska, litteraturhistoria, skrivarkurs, musikhistoria, flamenco, kurser i katolska kyrkans tro, kultur- och museibesök, nordisk mytologi, Shakespeares dramer, retorik, och mycket mer därtill.
Kursinfo
Kurstider läsåret 24/25
Hösttermin 21 aug – 20 dec 2024
Vårtermin 15 jan – 5 jun 2025
Kurstider läsåret 25/26
Hösttermin 20 aug – 17 dec 2025
Vårtermin 19 jan – 5 jun 2026
Avgifter
Deltagare betalar en avgift på 900 kr per termin för att täcka vissa materialkostnader och försäkring. Avgiften betalas vid terminsstart genom Swish eller bankgiro.
Bankgiro 5756–7919 (Skriv ”Vidgade vyer + namn” som meddelande)
Swish 123 595 6339 (Skriv ”Vidgade vyer + namn” som meddelande)
Vid resor, utflykter, teaterbesök och studiebesök kan du behöva betala en del av kostnaden själv.
Förkunskaper och behörighetskrav
För att kunna delta i distanslektionerna behöver deltagare ha dator/telefon med internetuppkoppling, samt ha tillräcklig datorvana för att kunna ansluta digitalt. Utöver detta krävs inga särskilda förkunskaper för att delta i kursen.
Kontaktperson
Ville Erdedi
ville.erdedi@elisabet.se
Del av en härlig gemenskap
Unika möten mellan olika människor, kulturer och generationer kännetecknar Sankta Elisabets folkhögskola. Under veckodagarna är det främst deltagare på Vidgade vyer och Allmän kurs som befinner sig i huset. Lunch serveras till ett lågt pris varje vardag i vår matsal.
Vi erbjuder ett stort kursutbud både på plats och på distans, och deltagarna har stora möjligheter att påverka innehållet i undervisningen. Längst ner på sidan kan du hitta mer information om vilka kurser som ges och schema. Utöver våra ordinarie kurser anordnar vi studiebesök, studieresor, föreläsningar och andra gemensamma aktiviteter.

Mål med kursen
Deltagarna
-
tar del av, utvecklar och bidrar till ny kunskap.
-
är del av en gemenskap.
-
utvecklar mod för att leva i samklang med samhället.
-
får ökad förståelse för demokratins utveckling och samspelet för att nå dit.
-
upplever en förstärkt livskvalitet i en miljö där de stimuleras till kroppsligt och själsligt välbefinnande.
-
utvecklar förmågan att i samtal med andra knyta den egna erfarenheten till aktuella händelser och nutida samhällsutveckling.
Föreläsningar. Samtal och diskussioner. Studiebesök. Kulturella inslag och musik. Stadsvandringar. Kultur- och museibesök. Digitala föreläsningar och distanslektioner.
För att kunna delta i distanslektionerna behöver man ha dator/telefon med internetuppkoppling, och ha tillräcklig datorvana för att kunna delta digitalt.
För att kunna delta i kursen måste deltagare läsa minst fem lektioner i veckan. Det finns ingen övre gräns, utan man får gärna delta i fler lektioner om man vill och kan. De flesta lektioner är 60 min med några få undantag. De pass som är längre än 60 min räknas fortfarande som en lektion. Vi har lektioner både på plats och på distans.
Vi erbjuder ett stort och varierat kursutbud – för närvarande har vi hela 45 valbara kurser, både på plats och på distans.
Vi uppdaterar kursutbudet regelbundet efter deltagares önskemål och förslag. Självklart finns det även beständiga favoriter i vårt utbud.
Deltagare väljer kurser läsårsvis, alltid vid kursstarten i augusti, och kan som regel byta kurser efter ett helt läsår.
Klicka på länken nedan för att se hela vårt kursutbud och lärare!
Klicka på länken nedan för att se schemat för terminen. I schemat hittar du även länkar till distanskurserna.
Vi är måna om att alla våra deltagare ska kunna få en så bra studietid som möjligt. Skolan är delvis anpassad för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Automatisk dörröppnare finns i entrén, hiss till alla våningsplan och delvis handikappanpassade toaletter.
Läs gärna mer om vilka anpassningar skolan kan göra i vår studeranderätt. Där kan du även hitta svar på frågor om antagning, deltagarinflytande och mycket annat.
Som deltagare betalar du en avgift på 900 kr per termin för att täcka vissa materialkostnader och försäkring. Avgiften betalas vid terminsstart genom Swish eller bankgiro.
Bankgiro 5756–7919 (Skriv ”Vidgade vyer + namn” som meddelande)
Swish 123 595 6339 (Skriv ”Vidgade vyer + namn” som meddelande)
Vid resor, utflykter, teaterbesök och studiebesök kan du behöva betala en del av kostnaden själv.
Du är försäkrad när du studerar hos oss. Försäkringen är en olycksfallsförsäkring från Trygg Hansa.
För att kunna delta på kursen Vidgade vyer krävs att du har möjlighet att delta på minst fem lektionspass i veckan. De flesta lektionspass är 60 min och man kan välja kurser både på plats och på distans.
En ansökan till Vidgade vyer går till så här:
- Du skickar in en intresseanmälan under ansökningstiden.
- I din intresseanmälan fyller du i alla uppgifter som efterfrågas. Vi vill också att du skriver några rader där du berättar lite om dig själv och varför du söker kursen.
- När du skickat in din ansökan får du ett automatiskt meddelande som bekräftar att din ansökan blivit mottagen.
- När ansökan stängt kommer vi att gå igenom alla ansökningar. Du får sedan ett besked om du blivit antagen eller inte. Beskedet kommer senast i juli.
- Om du har blivit antagen kommer du att få information skickat till dig via e-post om upprop, kursstart, schema och hur du väljer kurser.
- Kursen startar alltid i augusti. Exakta datum meddelas efter antagning.
- Val av kurser gör du under uppstartsdagarna på plats på skolan i augusti.
Antagning och Urvalskriterier
All antagning till skolans kurser sköts och administreras av skolan. Utifrån urvalskriterierna beslutar skolan vilka som är mest lämpade för utbildningen.
Om vi har många intresserade prioriterar vi utifrån följande urvalskriterier:
- Den som visar motivation för kommande studier.
- Den som har behov av det sammanhang, den gemenskap och den pedagogik som folkhögskolan erbjuder.
Utöver detta vill vi skapa grupper där deltagarna kan få ett stort erfarenhetsutbyte och vi eftersträvar därför grupper där deltagarna har olika erfarenheter och bakgrund. Vi försöker uppnå jämn könsfördelning.